Een warmtepomp werkt eigenlijk als een soort omgekeerde koelkast.
Een koelkast onttrekt warmte uit de binnenkant van het apparaat, waardoor de temperatuur daalt.
Het apparaat geeft vervolgens warmte af aan de lucht buiten het apparaat.
Een warmtepomp onttrekt juist energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater / aarde) en zet dit met een hoog rendement om in bruikbare energie voor het verwarmen of koelen van de woning en/of voor het verwarmen van tapwater.
Dit is mogelijk door in de warmtepomp een speciale vloeistof - koudemiddel genoemd - door een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper te laten circuleren.
Er zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden, die ieder een andere werking hebben:
Het verschil zit onder andere in het wel of niet gebruikmaken van een bodembron, een buitenunit en/of een ventilatiesysteem.
Welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning is afhankelijk van verschillende factoren zoals de isolatie, het verwarmingssysteem en het eventueel aanwezige ventilatiesysteem.
Subsidie voor warmtepompen
Er is ISDE-subsidie beschikbaar gesteld op het investeringsbedrag voor alle typen warmtepompen, zowel all-electric als hybride warmtepompen. Dit zorgt er, in combinatie met de stijgende gasprijzen, voor dat de investering in een warmtepomp nog aantrekkelijker wordt.
De ISDE-subsidie voor warmtepompen is door de Rijksoverheid in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om minder gas te gebruiken en over te stappen op duurzame energie.
Het is bedoeld als tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp voor bestaande bouw.
Op de website RVO.nl vindt u de voorwaarden en hoe u een aanvraag voor de ISDE-subsidie kunt doen.
Naturlijk kunnen wij die aanvraag voor u verzorgen.